Elektrokomunikace a senioři - Diepoldová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2011)
Každý den potkáváme kolem sebe seniory cestou do práce, v restauracích, obchodech, atd., a ani si možná moc neuvědomujeme, že nás toto období také čeká. Musíme přijmout fakt, že dnešní populace rychleji stárne a technologie jde stále kupředu. Komunikace je velmi důležitá, sbližuje lidi a upevňuje kontakty s rodinou, známými či sousedy. Cílem práce bylo zmapovat využívání elektrokomunikace u seniorů, nalézt vhodné prostředky k motivaci pro využití médií a užití komunikačních kanálů a prostředků. Dále pak zjistit možnosti poskytování edukačních služeb v rámci elektrokomunikace, a nalézt slabá místa v systému ve využití elektrokomunikace, to vše si myslím se mi povedlo prokázat a nalézt v mé bakalářské práci. Výzkumná část probíhala v Centru sociálních služeb Staroměstská v Českých Budějovicích, v Domově pro seniory Máj a ve spolupráci s Městskou organizací svazu důchodců v Prachaticích. Data byla získána kvalitativním výzkumem, použila jsem metodu polořízeného rozhovoru. Výzkum probíhal v příjemném prostředí, bez problémů. Výzkum ukazuje, že senioři tyto nové elektrokomunikační technologie využívají, například mobilní telefon velmi hojně a považují jej za nutnost.Všeobecná povědomost v této populaci jak tyto komunikační kanály užívat existuje díky službám v zařízeních a podpoře v rodině seniora. Hlavní motivací je potřeba nezaostávat za mladou generací a snaha o hledání stále nových a nových informací, chuť získávat nové zkušenosti. Dle výzkumu však vyvstává problém nedokonalé informovanosti o edukačních systémech a rozsahu technologií, které umožňují snadněji obsluhovatelné komunikační prostředky a tím i lehčí lépe přístupnější možnosti využít média ku svému prospěchu a adekvátnímu využití.
Electrocommunication and seniors
Keywords: Edukační služby pro seniory Elektrokomunikace Internet Komunikace Mobilní telefon Osobní počítač Podpora zdravého stárnutí Stáří Zásady komunikace