Farmy pro výkrm prasat z hlediska produkovaného hluku do okolí. - Pačka, Jiří (Jihočeská univerzita, 2011)
Chránit životní prostředí je jedním z nejdůležitějších úkolů konce dvacátého a začátkem jednadvacátého století. A hluk je vedle daleko hmatatelnějšího znečišťování ovzduší a vod jedním z nebezpečí životního prostředí. V chovu prasat jako u jiných chovů je i zde využití mechanizace běžná věc, která však způsobuje hlukovou zátěž. Úkolem této bakalářské práce bylo změřit šíření hluku do okolí od stáje pro výkrm prasat. Naměřené hodnoty porovnat s platnými legislativními a hygienickými normami a podle vzorců stanovit minima, maxima a ekvivalentní hladiny hluku. Tyto naměřené hodnoty vyhodnotit a stanovit, zda nedošlo k překročení maximální hladiny hluku. V případě překročení norem navrhnout opatření vedoucí k odstranění hluku.
Farms for fattening pigs in terms of noise emitted into the environment.
Keywords: hluk; měření hluku; sledování hlukové záteže; zvuk; prasata; výkrm prasat; plemena prasat; decibel; technologie; sluch; uši; noise; noise measurement; noise mapping; pigs; fattening pigs; pig breeds; decibel; technology; sound; hearing; ears