Psychologická a duchovní podpora v Policii ČR - Kozák, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá popsáním psychologické a duchovní podpory pro policisty. Podkladem je vymezení policie jako služby veřejnosti, kdy je policista vnímán jako představitel státní moci a zároveň jako člověk. V části věnované profesní etice je poukázáno na užitečnost etického kodexu pro policistu jako možné inspirace pro odpovědnost v roli policisty. Dále jsou popisovány negativní jevy ovlivňující policistu jako stres, traumatizující událost, krize a syndrom vyhoření. Práce se zamýšlí nad potřebami člověka potažmo i potřebami samotného policisty. Na základě shromážděných informací se dále věnuje psychologické a duchovní podpoře. Psychologická podpora má u policie určité vymezení v podobě krizové intervence, psychologického poradenství a posttraumatické intervenční péče. Duchovní podpora nemá vymezenu žádnou specifickou koncepci. Duchovní působí pouze v posttraumatických intervenčních týmech. Na podkladě průzkumného šetření a dostupné literatury je nastíněna možnost poskytování nejen psychologické, ale i duchovní podpory.
The Psychological and Spiritual Support in the Police of the Czech Republic
Keywords: policie; člověk; policista; profesní etika; stres; coping; traumatizující událost; krize; syndrom vyhoření; krizová intervence; psychologická/duchovní podpora; posttraumatická intervenční péče; police; person; policeman; professional ethics; stress; coping; traumatic event; crisis; burn-out syndrom; crisis intervention; psychological/spiritual support; posttraumatic intervention care