Problematika selfmonitoringu glykémie - Štanglová, Radka (Jihočeská univerzita, 2015)
Hladina glukózy v krvi se nazývá glykémie. Glykémie je snižována pomocí inzulinu a zvyšována pomocí glukagonu, kortizolu, růstovým hormonem a katecholaminem. Glukóza vzniká ve střevech pomocí mechanismů. Glukóza, která se nevyužije, se ukládá do jater a později se uvolňuje (Lébl, Průhová, 2004). Základní hodnotou se považuje 3,3-6,6 mmol/l (Kapounová, 2007).Cílem této práce bylo, zda jsou klienti dostatečně edukováni o důležitosti selfmonitoringu glykémie svými lékaři. Dalším cílem bylo zjistit, jak dodržují postup odběru glykémie. Pro zjištění těchto cílů byly zvoleny výzkumné otázky: V jakém rozsahu jsou klientům poskytnuty informace? Jakou formou jsou klientům poskytnuty informace? Jaký postup realizují klienti při odběru glykémie glukometrem? Dodržují klienti zásady odběru glykémie glukometrem? Jaké nedostatky se v postupu odběru glykémie glukometrem vyskytují nejčastěji?
The issue of self monitored glycemia
Keywords: Glykémie; diabetes mellitus; selfmonitoring; glukometr; nedostatky v odběru; zásady odběru; Blood glucose; diabetes mellitus; self-monitoring; glucose meter; deficiencies in the collection; principle of the collection