Singles jako životní styl - Prokopová, Klára (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce na téma "Singles jako životní styl"se zabývá problematikou single matek a pohledem sociálních pracovníků na toto téma. V teoretické části jsem stručně popsala, jak se postupem času vyvíjela rodina, její funkce a role ženy a muže v této skupině. Dále jsem se zabývala rodinou matky samoživitelky a její strukturou. Moderní rodinou a rozvodem v dnešní době a také životním stylem single matky a jejím dobrovolným a nedobrovolným vstupem do tohoto životního stylu. Cílem práce bylo zjistit, jak sociální pracovníci vnímají skupinu single matek a jaká je jejich role v této problematice. K dosažení tohoto cíle byly uvedeny dvě výzkumné otázky. Otázky zjišťují, jak na problematiku single matek pohlížejí sociální pracovnice a jakou roli mají v tomto tématu. V praktické části se potom nacházejí výsledky výzkumu, jenž byl prováděn se sociálními pracovníky organizace SPOD v Českých Budějovicích. Z nich lze vyčíst, že tato problematika není v Jihočeském kraji zatím rozšířená. Sociální pracovnice vnímají jako největší problém nezapsání otce do rodného listu dítěte, což později může způsobovat potíže nejen matce ale také sociálním pracovníkům. Dále uvádějí, že jejich úkol je především poskytnout poradenství nebo případovou konferenci v rámci sociální práce s rodinou. Především doufám, že tato práce zvýší povědomí o tomto tématu, podnítí zájem dalších studentů a kolegů ze sociálního odvětví se touto tématikou zabývat.
Singles as a lifestyle
Keywords: Rodina; single matka; sociální pracovník; životní styl; Family; single mother; social worker; lifestyle