"Hodinky církevní." České překlady z Římského breviáře 1800-1971 - Pavlík, Jakub (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce mapuje české překlady z Římského breviáře v období od roku 1800 do liturgické reformy Druhého vatikánského koncilu. Přináší jejich katalog, na jehož základě identifikuje a blíže popisuje nejvýznamnější textové rodiny. Ukazuje se, že většina prostudovaných překladů z breviáře vznikla pro potřeby veřejně slavených nešpor, zpívaných v národním jazyce. Z historických zkušeností s touto předkoncilní paraliturgickou formou jsou závěrem vyvozena i doporučení pro veřejné slavení liturgie hodin dnes.
Czech Translations from the Roman Breviary 1800-1971
Keywords: Římský breviář; liturgie hodin; odpolední pobožnosti; liturgická hudba; Roman Breviary; Liturgy of the Hours; liturgical music