The religious symbolism in the work of S.T.Coleridge The Rime of the Ancient Mariner/Náboženská symbolika v díle S.T.Coleridge Píseň o starém námořníku - Kudrlová, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Od první publikace Písně o starém námořníku v roce 1798 se stále vedou spory o jejím výkladu. Někteří kritici jí označují za báseň o morálce, další hlasy se přiklánějí k politické paralele. Tato diplomová práce si klade za cíl upozornit na odlišný přístup, a sice skrze náboženský podtext. Teoretická část se skládá z obecného úvodu k výkladu symbolů, z náhledu do období romantismu a života autora. Praktická část zahrnuje podrobný rozbor básně a výklad jednotlivých symbolů. V rámci diplomové práce bude také porovnán autorův pohled na určité aspekty s pohledy jeho současníků. Díky využití více zdrojů bude docíleno komplexního pohledu na neobyčejné dílo znamenající významný mezník v dějinách anglické literatury a signalizující posun k moderní poezii.
The religious symbolism in the work of S.T.Coleridge The Rime of the Ancient Mariner