Prostorová a funkční zonace vybraných povodí s vymezením izolinií a s návrhy na opatření z hlediska jejich stability. - Munziová, Alena (Jihočeská univerzita, 2007)
Pro zonaci povodí Zdíkovského potoka byla použita metoda krajinného hodnocení pomocí geoekologických stanovišť (GES). Těchto bylo na území vymezeno 1135 a podle jejich stupně antropogenního ovlivnění byla rozdělena do čtyř krajinných zón A, B, C a D. Na neplynulých přechodech mezi zónami A- C, D a B -D byly stanoveny ekokrizové linie. Dále byly definovány průniky těchto ekokrizových linií s ÚSES, PHOV a rizikovými infiltračními oblastmi. Všechny práce byly provedeny pomocí programu ArcGIS. Na závěr byly navrženy opatření z hlediska ekologické stability.
Spetial and functional zonation in choice catchment areas with delimitation of izolines and propsal for enviromental measures in light of their ecological stability.
Keywords: geoekologické stanoviště; povodí; krajinná zonace; krajinné plánování; ekokrizová linie; ekologická stabilita; geoecological location; catchment area; regional zonation; regional planning; izolines; ecologically critical lines; ecological stability