Quantum GIS - Matejová, Vlasta (Jihočeská univerzita, 2019)
Předkládaná diplomová práce se zabývá open-source softwarem QGIS. Jedná se o svobodný a multiplatformní geografický informační systém (GIS), který je distribuován pod všeobecnou licencí GNU (General Publiv License). V rámci diplomové práce byl vytvořen výukový kurz, pokrývající různé typy analýz, které systém umožňuje. Soubor modelových cvičení představuje ucelený kurz v Quantum GIS, který umožní uživateli základní seznámení se s tímto SW a bude využitelný při výuce, ale i v praxi veřejné správy, zejména v regionálním rozvoji. Z tohoto důvodu byl proveden průzkum v obcích Jihočeského kraje, týkající se zavedenosti GIS, povědomí o softwaru QGIS, případného zájmu o kurz a tematice, které by se obce rády věnovali. Požadavky obcí byly implementovány do jednotlivých cvičení. Kurz je dostupný v rámci e-learningu v systému Moodle na odkazu https://moodle.ef.jcu.cz/course/view.php?id=2683, ale také ve formě celistvého dokumentu, který je přílohou této práce.
Quantum GIS
Keywords: geografické informační systémy; Open GIS; Open Data; Quantum GIS; kurz; tutorial.; Geographic Information System; Open GIS; Open Data; Quantum GIS; training; tutorial.