Analýza vztahu mezi onemocněním paznehtů a mléčnou užitkovostí dojnic českého strakatého skotu ve vybraném chovu - Burešová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2021)
Náplní této diplomové práce byla analýza onemocnění končetin u dojnic ve vztahu k mléčné užitkovosti, zjištění příčin vzniku onemocnění a možnosti jejich léčby. Ve sledovaném chovu bylo vyhodnoceno celkem 167 dojnic českého strakatého skotu s akutním onemocněním paznehtů. Analýza v podniku trvala od ledna do září 2020 a v rámci osmi léčebných cyklů proběhlo ošetření paznehtů kulhajících krav. Sledovanými parametry mléčné užitkovosti byla dojivost (kg mléka), obsah bílkovin (%), tuku (%) a somatických buněk. Se zvyšující se kulhavostí dojnic došlo ke snížení dojivosti a to až o 5 kg mléka na dojnici a den. Nejčastějším onemocněním paznehtů byl stěnový vřed (47 %). Druhým one-mocněním v pořadí byla dermatitida (30 %). Ostatní onemocnění tvořila nekrobaci-lóza, laminitida, rozštěp a mechanická poškození končetin dojnic. Postiženy byly nejvíce zadní končetiny (82 %). Důsledkem onemocnění paznehtů bylo z chovu vyřazeno 1 % dojnic.
Analysis of the relationship between hoof disease and milk yield of dairy cows of Czech spotted cattle in selected breeding
Keywords: dojnice; paznehty; dermatitida; český strakatý skot; dairy cows; cloven hooves; dermatitis; Czech Simmental cattle