Problematika ošetřování nemocných s kompartment syndromem při poranění bérce - Wichtová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2008)
Kompartment syndrom je syndrom klinických příznaků, které vznikají zvýšením tlaku v uzavřeném anatomickém prostoru. Po určitou dobu je toto zvýšení tlaku vyrovnáváno poddajností fascie. Když se tento mechanismus vyčerpá, dochází k rozvoji lokální ischemie a nastává kompartment syndrom. Léčba směřuje k záchraně končetiny a nemocného. Role sestry je pečlivě sledovat jeho celkový stav, klinické příznaky kompartment syndromu, provádět pomocná vyšetření, asistovat při měření intrafasciálního tlaku v postižené části těla a účastnit se náročného léčení vzniklé komplikace. Sestra je s nemocným ve stálém kontaktu, edukuje ho a dodává mu psychické podpory a o všech změnách informuje lékaře. Cílem bakalářské práce bylo zjistit znalosti sester o příčinách, které způsobují kompartment syndrom při poranění bérce. Dalším vytyčeným cílem bylo, zda sestry mají znalosti o specifikách ošetřovatelské péče u nemocných s kompartment syndromem při poranění bérce. Byly stanoveny tři hypotézy. H1: Sestry mají znalosti o příčinách způsobující kompartment syndrom při poranění bérce. Tato hypotéza byla potvrzena. H2: Sestry neumí včas rozpoznat nástup kompartment syndromu při poranění bérce. Hypotéza byla vyvrácena. H3: Sestry mají znalosti o specificích ošetřovatelské péče u nemocných s kompartment syndromem při poranění bérce. Hypotéza byla potvrzena. Provedený výzkum byl zpracován kvantitativním způsobem. Údaje, které byly nezbytné k dosažení cílů a hypotéz, byly získány metodou dotazování a sběr dat byl proveden technikou dotazníku, který byl anonymní a jeho vyplnění bylo dobrovolné. Byl prováděn v Nemocnici České Budějovice na Oddělení úrazové a plastické chirurgie a Ortopedickém oddělení. Výsledky výzkumu mohou sloužit ke zprostředkování zjištěných informací zdravotnickým pracovníkům v praxi nebo na odborných seminářích.
Problems of treating of sicks with the compartment syndrom on crus injuries
Problematika ošetřování nemocných s kompartment syndromem při poranění bérce
Keywords: Bolest; kompartment syndrom; nemocný; ošetřovatelská péče; poranění bérce; pain; compartment syndrome; ill person; nursing care; crus injury