Infekční nemoci uživatelů drog - Svátková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce ?Infekční nemoci uživatelů drog? je zaměřena na sledování trendu ve výskytu vybraných infekčních onemocnění spojených s užíváním drog za určité časové období. Pro sledování jsem si zvolila virové hepatitidy typu B a C, protože patří mezi nejčastější infekce u narkomanů vůbec. Problematika infekčních nemocí související s intravenózní aplikací drog je poměrně rozsáhlá, proto jsem se v této práci snažila uvést ty nejdůležitější informace. Přenos infekčních nemocí přes intravenózní aplikaci drogy, je zákeřný zejména v tom, že zde nezáleží na délce doby závislosti, ale riziko zde hrozí již po jediné aplikaci, při které nebyla dodržena základní hygienická opatření (použití sterilní jehly a stříkačky, samostatného roztoku drogy a podobně). Další závažné riziko je to, že např. virová hepatitida typu B a C může přecházet do chronického stádia, což výrazně ovlivňuje kvalitu života a může ho i podstatně zkrátit, infekce HIV je dosud neléčitelná, takže končí předčasnou smrtí nemocného, syfilis pokud se neléčí a dojde až do třetího stádia, může končit také fatálně a i infekční endokarditida je závažné onemocnění ohrožující život, pokud se včas nerozpozná a neléčí. Diplomová práce má dvě základní části a to část teoretickou a praktickou. V teoretické části této práce se věnuji jednotlivým infekčním nemocem související s užíváním drog. Vybrala jsem ta nejčastější onemocnění podle Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA), a to: virové hepatitidy typu A, B, C, infekce přenášené pohlavní cestou (syfilis, kapavka), infekci HIV / AIDS, tuberkulózu, infekční endokarditidu a infekce kůže a měkkých tkání. Jednotlivé infekce jsou rozděleny na několik kapitol, ve kterých je popsán původce onemocnění, způsob přenosu, klinický obraz, diagnostika onemocnění, léčba a epidemiologická opatření. V teoretické části jsem čerpala z dostupné literatury, internetových zdrojů a platných právních přepisů. V praktické části se věnuji problematice výskytu virové hepatitidy typu B a C v Plzeňském kraji za určité časové období u intravenózních uživatelů drog a populace bez hlášeného rizikového chování. Tyto údaje porovnávám s výskytem virových hepatitid v ostatních krajích České republiky za stejné roky. Data jsou zpracována pomocí kvantitativního výzkumu technikou sekundární analýzy dat. Data jsou získána z informačního systému pro hlášení a evidenci přenosných nemoci EPIDAT a z výročních zpráv ČR. Diplomová práce má jeden cíl: Charakterizovat a porovnat trendy výskytu vybraných infekčních onemocnění u uživatelů drog a u běžné populace Plzeňského kraje v letech 2003 - 2011. Byly stanoveny 4 hypotézy: H 1. Výskyt infekčních onemocnění u uživatelů drog má vzrůstající trend. H 2. Četnost výskytu infekčních onemocnění u uživatelů drog v Plzeňském kraji v období let 2003 - 2011 je srovnatelná s výskytem infekčních onemocnění u uživatelů drog v ČR ve stejném časovém období. H 3. Nemocnost virovou hepatitidou B u uživatelů drog v Plzeňském kraji v období let 2003 - 2011 je statisticky významnější, než u běžné populace Plzeňského kraje za stejné časové období. H 4. Nemocnost virovou hepatitidou C u uživatelů drog v Plzeňském kraji v období let 2003 - 2011 je statisticky významnější, než u běžné populace Plzeňského kraje za stejné časové období. Z důvodu nedostatku informací za rok 2002 muselo dojít k úpravě cíle práce i jednotlivých hypotéz. Sledované časové období je tedy za roky 2003 ? 2011. Jednotlivé hypotézy byly statisticky otestované, aby byla určena statistická významnost. První a druhá hypotéza byla vyvrácena. Třetí hypotéza a čtvrtá hypotéza byla potvrzena.
Infectious diseases among drug users
Keywords: Klíčová slova: infekční nemoci ? virová hepatitida B ? virová hepatitida C ? HIV/AIDS ? uživatel drog; Keywords: infectious disease ? viral hepatitis B - viral hepatitis C - HIV / AIDS - drug user