Metody řízení jakosti při příjmu syrového masa - Syrovátková, Monika (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se zabývá oblastmi složení masa, systémů řízení kvality, zejména pak BRC (British Retail Consortium), IFS (International Food Standard), HACCP (analýzy rizik a kritických kontrolních bodů) a ISO ((Mezinárodní organizace pro normalizaci). Je zde popsán význam systému řízení kvality pro bezpečnost potravin a podnikový management. V další části této práce jou popsány požadavky zpracovatelů masa. Zmíněné požadavky jsou značně závislé na konkrétním druhu masa a politice jakosti daného zpracovatelského podniku. Dále je zde analyzováno spotřebitelské chování na trhu s masem, trendy ve spotřebě masa v České republice i ve světě. Světový trh s masem je poměrně závislý na dění v Asii, jelikož tam dochází k dynamickému růstu výroby a spotřeby masa. Zvláště patrný je tento trend v Číně, která má velký potenciál v oblasti vývozu vepřového a drůbežího masa. Byla zde rovněž sestavena predikce spotřeby masa v budoucnu na základě zjištěných trendů. Vývoj na českém trhu s masem kopíruje světové trendy, tudíž lze očekávat, že se bude rovněž zvýšovat spotřeba drůbežího masa. Naopak dojde ke snížení spotřeby hovězího a vepřového masa, poněvadž dochází k útlumu zemědělských dotací. Skopové a zvěřina si pravděpodobně udrží svůj podíl na trhu díky stabilní zákaznické základně. Pro vytvoření této diplomové práce jsem využila studium odborné literatury. Získané informace byly následně použity do grafů, aby zjištěné výsledky byly více transparentní. Dále byly tyto grafy blíže popsány a analyzovány.
The Methods of Quality Management at receiving raw meat
Keywords: maso; kvalita; certifikace; systémy řízení kvality; standardy ISO; systém HACCP; trh s masem; meat; quality; certification; systém of quality management; ISO standards; HACCP system; market of meat