Aplikace vybrané metody identifikace účetního podvodu v podmínkách vybraného podniku - Staňková, Naděžda (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem mé diplomové práce bylo uplatnění zvolené metody identifikace účetních podvodů v podmínkách vybraného podniku. V první části této práce byly použity metody založené na porovnávání finančních ukazatelů vybrané společnosti s ukazateli konkurenčních firem ve stejném odvětví nebo s daty stejného ekonomického odvětví. Byly porovnány ukazatele rentability kapitálu (ROE), rentability aktiv (ROA), denní výnosy a stav pohledávek, zisková marže. V další části této práce byly použity speciální metody pro identifikaci účetních podvodů. Byly použity metody Beneish M-skóre model, peněžní realizační index (CRO), nondiscretionary accruals. Jako doplňující analýza, byl použit Altmanův Z-skóre model. V závěru byly vyhodnoceny výsledky všech použitých metod, zda jsou schopné identifikovat riziko možné manipulace s účetními výkazy. Většina použitých metod identifikovala toto riziko nízké. Přesto některé z nich identifikovaly riziko střední a ukázaly směr podrobnější analýzy v oblasti tržeb, marží a nastavení převodních cen.
Application of selected methods of identifying accounting fraud in terms of the selected company
Keywords: Podvod; identifikace podvodu; kreativní účetnictví; Beneish M-skóre model; Altman z-skóre model; Jones nondiscretionary accruals; Fraud; identification fraud; creative accounting; Beneish M-score model; Altman Z-score model; Jones nondiscretionary accruals