Ošetřovatelská péče o klienta po artroskopii ramenního kloubu - Jelínková, Petra (Jihočeská univerzita, 2016)
Teoretická část bakalářské práce popisuje historii vývoje ortopedie, anatomii ramenního kloubu, klinická vyšetření ramenního kloubu, úrazy dělící se na zlomeniny kostí ramenního kloubu a ostatní poranění ramenního kloubu a následně samotnou artroskopií. Na to volně navazují potřeby klienta v pooperačním období, které zahrnují soběstačnost klienta, bolest u klienta a rehabilitaci po operačním výkonu. Praktická část je zaměřena na klienty po artroskopii ramenního kloubu a sestry ošetřující klienty po tomto výkonu. Práce byla zpracována formou kvalitativního výzkumu. Technika sběru dat probíhala pomocí polostrukturovaného rozhovoru. Pro výzkumnou část byly stanoveny tři výzkumné otázky. Za pomoci těchto otázek jsme zjišťovali, jaká je úloha sestry v péči o klienty po artroskopii ramenního kloubu. Dále jaké negativní faktory nejčastěji klienti po zákroku vnímají a jaká jsou specifika ošetřovatelské péče u klientů po artroskopii ramenního kloubu. Cílem bakalářské práce bylo zjistit úlohu sestry v péči o klienty po artroskopii ramenního kloubu. Mezi nejdůležitější úlohy patří edukace klienta před výkonem i v průběhu hospitalizace, zároveň do předoperační přípravy spadá seznámení klienta s Informovaným souhlasem, příprava operačního pole, bandáže dolních končetin, zajištění předoperačních vyšetření a podání naordinované medikace. Dalšími cíli bylo zjistit specifika v ošetřovatelské péči u klientů po artroskopii ramenního kloubu. Jako specifika ošetřovatelské péče sestry uvedly kontrolu prokrvení a čití periferie operované horní končetiny, vypodložení operovaného ramene, zvýšená potřeba hygieny v podpažní jamce operované končetiny. Třetím cílem bylo zjistit problémy, které klienti vnímají po artroskopii ramenního kloubu. Mezi hlavní vnímané problémy klienti řadí bolest. Dále se jednotlivě zmiňovali o nedostatku soukromí, diskomfortu ve spojení se zvolenou fixací a nedostatkem informací o nutnosti přiložené fixace. Získané odpovědi od klientů a sester byly roztříděny do jednotlivých kategorií a následně porovnány v interakci mezi sestrou a klientem.
The nursing care of the patient after atroscopy of the shoulder Arthroscopy
Keywords: Artroskopie; ramenní kloub; ošetřovatelská péče; potřeby klienta; Arthroscopy; shoulder joint; nursing care; client's needs