Rizika polutantů v půdě a jejich vliv na zdraví lidí - Švehlová, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Mezi základní požadavky zdravého životního prostředí patří zdravý stav půdy. Proto musí půda odpovídat hygienickým požadavkům a musí být chráněna před látkami škodlivými lidskému zdraví, zejména před toxickými látkami, zárodky přenosných nemocí lidí, zvířat a před cizopasníky. Ke kontaminaci půdy dochází nejčastěji v důsledku antropogenního působení. Kontaminovaná půda se řadí mezi odpady a musí být náležitě zneškodněna. Zvláštním způsobem úpravy odpadu je dekontaminace půdy. Jejím cílem je odstranění škodlivých látek a navrácení půdy k jejímu původnímu nebo náhradnímu použití.
The hazards of soil pollutants and their effects on the human health
Keywords: půda; polutant; degradace půdy; dekontaminace půdy; odpad; stará ekologická zátěž; soil; pollutant; degradation of soil; decontamination of soil; waste; old environmental disaster