Miskoncepce žáků střední školy o funkční anatomii člověka - Procházková, Jana (Jihočeská univerzita, 2021)
V předložené diplomové práci byly pomocí dotazníkového šetření zjišťovány miskoncepce v učivu biologie člověka ve třetích a čtvrtých ročnících čtyřletých gymnáziích. Dotazník vyplnilo celkem 92 žáků, kteří měli již tematický celek biologii člověka probraný. Dotazník byl zaměřen především na oběhovou, vylučovací a dýchací soustavu. Po vyhodnocení dotazníku byly identifikovány konkrétní miskoncepce především v oběhové soustavě. Na základě zjištěných miskoncepcí byl vytvořen metodický materiál, který by měl pomoci při výuce k eliminaci zjištěných miskoncepcí. Metodický materiál byl v jednom případě ověřen v praxi na gymnáziu a v druhém případě na MS Teams prostřednictvím tzv. focus groups.
High school student's misconceptions about the functional human anatomy
Keywords: Miskoncepce; biologie člověka; prekoncepce; dotazníkové šetření; focus groups; Misconception; human biology; preconception; questionnaire survey; focus groups