Die neue deutsche Literatur ist weiblich. Über das Phänomen schreibender Frauen in der deutschen Literatur seit den 1970er Jahren. - Pártlová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2016)
Autorka se ve své práci zabývá fenoménem píšících žen a srovnává díla tří německých autorek různých generací. Milostný příběh dvou mladých lidí a vliv politického smýšlení tehdejšího Německa zachycuje kniha Der geteilte Himmel od Christy Wolf. Další autorkou je Ulla Hahn a její román Aufbruch, který je druhý dílem trilogie. Román zachycuje život a studium hlavní hrdinky Hilly a zároveň nahlíží do duše statečné a přitom zranitelné dospívající dívky. Třetí autorkou je Judith Hermann a kniha o pěti příbězích Alice. Kniha o životě, smrti, bezmoci a odchodu nejbližších příbuzných. V této práci budou popsány rozdíly mezi společnými tématy a motivy jako jsou život, smrt, strach či únik. Také bude popsán vliv jednotlivých politických systémů na díla jednotlivých autorek.
The female German literature. About the phenomenon of writing women in German literature since the 1970s.
Keywords: německá ženská literatura; fenomén píšících žen; emancipace; Christa Wolf; Ulla Hahn; Judith Hermann; German women literature; phenomenon of writing women; emancipation; Christa Wolf; Ulla Hahn; Judith Hermann