Možnosti prevence obezity dětí ve věku 12 - 15 let - Studničková, Marika (Jihočeská univerzita, 2012)
Obezita je v současné době jednou z nejčastěji multifaktoriálně podmíněné metabolickou chorobou. Podle epidemiologických průzkumů vzrůstá prevalence, zejména ve vyspělých zemích. Bohužel, dochází k nárůstů obezity i u dětí a dospívajících. Je také známo, že obezita v dětském věku předurčuje k obezitě v dospělosti se zvýšeným rizikem kardiometabolických komplikací. Tato bakalářská práce se zabývá možnostmi prevence obezity dětí ve věku 12 - 15 let. V teoretické části jsme shrnula nejdůležitější poznatky, které se týkají tohoto problému. Praktická část byla věnována výzkumu problematiky obezity. Zaměřila jsem se na prevalenci obezity, stravovací návyky žáků, způsob trávení volného času a pohybovou aktivitu dětí. V rámci výzkumu byl aplikován kvantitativní výzkum. Technikou sběru dat byl dotazník určený pro žáky základních škol, ve věku 12 - 15 let, v rozmezí 7 až 9 tříd základních škol. Hlavním cílem práce bylo zjistit, jak obezita ovlivňuje život dítěte. Dílčím cílem bylo zmapování stravovacích návyků dětí staršího školního věku a zjištění jak ovlivňuje fyzická aktivita váhu dítěte. Tyto cíle se mi podařilo splnit. Ze zkoumaného vzorku respondentů byl vypočítán BMI a zanesen do percentilového grafu. Z výsledků bylo zřejmé, že 7,2% respondentů trpí obezitou a 16,8% dětí má nadváhu. Většina dětí ze zkoumaného vzorku má vytvořeno špatné stravovací návyky. Skoro jedna třetina respondentů nedochází na žádný sportovní kroužek a pohybovými aktivitami tráví méně než dvě hodiny týdně.
Options for preventing obesity of children 12 to 15 years
Keywords: Body mass index; Nadváha; Pohybová aktivita; Stravovací návyky; Obezita; Body mass index; Overweight; Physical activity; Eating habits; Obesity