VYUŽITÍ ZEMĚPISNÝCH A HISTORICKÝCH ZAJÍMAVOSTÍ PŘÍBRAMSKA VE VÝUCE NA 1. STUPNI ZŠ - Schmidtová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce Využití zeměpisných a historických zajímavostí Příbramska ve výuce na 1. stupni ZŠ je rozdělena na dvě části ? část teoretickou a praktickou. Teoretická část diplomové práce obsahuje vlastivědnou charakteristiku řešeného území ? fyzicko-geografickou charakteristiku, socio-ekonomickou charakteristiku, historický vývoj, a vlastivědné zajímavosti a významné osobnosti řešeného území. Praktická část navazuje na získané informace v teoretické části a obsahuje dva multimediální výukové programy pro interaktivní tabuli. Oba tyto programy jsou určeny pro 4. ročník základní školy a jsou tvořeny v souladu s rámcovým vzdělávacím programem pro základní vzdělávání, vychází ze vzdělávací oblasti ?Člověk a jeho svět? z tematického okruhu ?Místo, kde žijeme? a ?Lidé a čas?. K praktické části je vytvořena příručka pro multimediální programy, kde jsou rady, jak s programy pracovat. V diplomové práci jsou dále kapitoly ? úvod, rozbor literatury, metodika práce, závěr, seznam literatury a přílohy.
Application of the geographical and historical curiosities of Příbram region on the 1st grade of the primary school
Keywords: výuka vlastivědy; místní region; Příbramsko; multimediální program; homeland teaching; local region; Příbram region; multimedia program