Ošetřovatelská péče u klientů po plastických estetických operacích - Mílová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2010)
Plastické estetické operace jsou vysoce specifické operace a pomáhají klientům jak po stránce fyzické, tak i psychické. Bakalářská práce je zaměřena na modelaci, redukci a augmentaci prsů, liposukci, face-lift a abdominoplastiku, zejména tedy na ošetřovatelskou péči o klienty po těchto operacích. Sestry pracující na oddělení plastické chirurgie musí perfektně ovládat ošetřovatelskou péči předoperační i pooperační, ale musí si se orientovat také v operačních technikách, na kterých ošetřovatelská péče závisí. Sestry se musí orientovat v kompresivním prádle, v monitoraci fyziologických funkcí, v masážních metodách po operaci, a tak podobně. Sestra ani v této oblasti chirurgie nesmí zapomínat na to, že klient je biopsychosociálněspirituální bytost a má svou psychiku a prožívání. Musí být klientovi oporou, pomocí, ale zároveň si musí udržet profesionální přístup. Výzkumná část práce zkoumá ošetřovatelskou péči o pacienty po plastických estetických operacích z pohledu sester. Tuto problematiku jsme chtěli zpracovat zejména proto, že u jednotlivých plastických estetických operací jsou určitá specifika a zajímalo nás, zda sestry tyto rozdílnosti znají a orientují se v nich. Jde zejména o vybírání velikosti a navlékání kompresivních návleků, hodnoty fyziologických funkcí, komunikaci i s cizinci, analgezii, ale i převazy, zotavování z anestézie a operačního výkonu. Nejen to, ale i ošetřovatelská rehabilitace, pomoc při sebepéči se v náplni sester na oddělení plastické chirurgie. Prvním cílem této práce bylo zjistit, zda sestry zvládají ošetřovatelskou péči po plastických estetických operacích a zda sestry znají zvláštnosti ošetřovatelské péče po jednotlivých operacích, což bylo druhým cílem. Oba tyto cíle se v této bakalářské práci splnily. Hypotéz bylo stanoveno pět a to: sestry zvládají ošetřovatelskou péči po plastických estetických operacích, sestry znají specifika ošetřovatelské péče po operaci prsů, po liposukci, po operaci břicha a po face-liftu. Všechny tyto hypotézy byly potvrzeny. Práce je dělena na dvě části - na teoretickou a praktickou. Teoretická část je zaměřena na plastické estetické operace, zejména na operace prsů, operaci břicha, face-lift a liposukci, a ošetřovatelskou péči před a po těchto výkonech. Část praktická je založena na sběru dat pomocí anonymních dotazníků, a na skrytém nezúčastněném pozorování. Výzkumným souborem jsou sestry provádějící ošetřovatelskou péči po plastických estetických operacích. Dotazníky vyplňovaly sestry z Prahy, Českých Budějovic, Plzně a Třince. Pozorování jsem prováděla v Českých Budějovicích na oddělení plastické chirurgie. V praxi může být tato práce použita například při seminářích, popřípadě k tvorbě standardu ošetřovatelské péče.
The nursing care with clients after aesthetic plastic surgeries
Keywords: abdominoplastika; operace prsů; face-lift; liposukce; ošetřovatelská péče; plastická operace; pooperační péče; předoperační péče; abdominoplasty; mammaplasty; facelift; liposuction; nursing care; plastic surgery; postoperative nursing care; preoperative nursing care