Plazmatický výboj generovaný surfatronem s frekvencí 2,45 GHz - Houser, František (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce se především zabývá využitím plazmatu v technologických aplikacích. Úvodní část je věnována teoretickému popisu surfatronem generovaného plazmatu. Tento zdroj pracuje s frekvencí 2,45 GHz a je schopen vybudit povrchovou vlnu, která udržuje sloupec plazmatu hořící v křemenné trubici. Surfatronem generované plazma bylo užito k modifikaci povrchových vlastností polyethylenu za účelem změny jeho povrchové energie. Změnou povrchové energie bylo dosaženo vyšší hydrofilnosti. Plazma generované surfatronem bylo v průběhu práce podrobně diagnostikováno v pulzním i kontinuálním režimu pomocí jedno-sondových a dvou-sondových Langmuirovskych měření. V práci je diskutován vliv tlaku, výkonu a dalších experimentálních podmínek.
Plasma discharge generated by surfatron with frequency 2,45 GHz
Keywords: plazma; surfatron; plazmatický výboj; opracování plastů; Langmuirova diagnostika; povrchová vlna; povrchová energie; sterilizace; depozice tenkých vrstev; atenuační charakteristika; plasma; surfatron; plasma discharge; plastic treatment; Langmuir diagnosis; surface wave; surface energy; sterilization; deposition of thin films; attenuation characteristic