Využití ICT v potravinářském průmyslu - Bednář, Jiří (Jihočeská univerzita, 2019)
Hlavním účelem této práce je analýza využívání informačních a komunikačních technologií v potravinářském průmyslu. Informační a komunikační technologie jsou v dnešní době již základním prvkem na cestě k podnikovému úspěchu. S rozvojem těchto technologií se mění prostředí, ve kterém firmy provozují své ekonomické činnosti a přizpůsobují je tomuto dynamickému vývoji. První část práce, tedy literární přehled, nabízí nutný teoretický základ. Zaměřuje se na samotnou podstatu informačních a komunikačních technologií, historický vývoj, informační systémy a jejich komponenty. Práce neopomíjí aktuálně využívané nástroje informačních a komunikačních technologií či prvky konceptu průmyslu 4.0. Praktická část práce vychází z dat získaných z dotazníkového šetření a nabízí analýzu podniků potravinářského průmyslu ve spojitosti s využíváním informačních a komunikačních technologií. K analýze dat byla využita řada statistických nástrojů, získané poznatky byly dále srovnány s obdobnými výzkumy, zabývající se stejnou problematikou. V samotném závěru práce byly poznatky vyhodnoceny a následné došlo k vytyčení klíčových bodů, které by měly firmám pomoci na cestě k efektivnímu využívání informačních a komunikačních technologií a konkurenceschopnosti.
Use of ICT in the food industry
Keywords: informační a komunikační technologie; potravinářský průmysl; průmysl 4.0; outsourcing; informační systém; information and communication technologies; food industry; industry 4.0; outsourcing; information system