AUTOIDENTIFIKACE A SEBEREALIZACE ČLOVĚKA V BOHU - Krchňavá, Klára (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce popisuje náboženskou konverzi člověka jako proces obrácení/příklonu jeho života k Bohu. Konverze je zde chápána jako proces utváření nové identity. První část se věnuje pohledu na život člověka bez Boha skrze tři různé obory - psychologie, sociologie a teologie. Hledisko psychologie ukazuje možné roviny autoidentifikace člověka a touhu po vlastní seberealizaci. Sociologie nám poskytuje reflexi sociologických výzkumů současné sekularizované společnosti. Teologie se snaží vysvětlit možné příčiny sekularizace a odklon od institucionalizovaného náboženství v České republice. Druhá část shrnuje problematiku života člověka s Bohem. Ve vztahu k předchozí kapitole chápu druhou část jako pohled na život konvertity. Psychologie ukazuje na možná úskalí konverze v psychických procesech prožívání člověka. Sociologická podkapitola sleduje především dvě linie průběhu konverze - "drift model" a "brainwashing model". Teologický pohled ukazuje průběh křesťanské iniciace mladého člověka. Závěrečná část se zabývá procesem identifikace člověka s církví.
Identification and self-fullfilment the person in the God.
Keywords: církev; autoidentifikace; seberealizace; identita; náboženská konverze; the Church; Identification; self-fullfilment; identity; religious conversion