Změny právní úpravy důchodového pojištění od 1. 1. 2010 - Papežová, Alena (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá významnými změnami v oblasti důchodového pojištění, k nimž došlo, v rámci první etapy důchodové reformy, od 1. ledna 2010 a které se týkají podmínek nároku na důchody a stanovení jejich výše. Hlavním účelem těchto změn je přispět k dlouhodobé finanční udržitelnosti českého důchodového systému. V teoretické části bakalářské práce jsou popsány základní principy důchodového pojištění, financování systému důchodového pojištění, podmínky nároku na jednotlivé druhy důchodů a nejvýznamnější změny právní úpravy důchodového pojištění účinné od 1. 1. 2010 ve srovnání s právní úpravou účinnou do 31. 12. 2009. Cílem práce bylo zjistit hlavní problémy, které se v praxi vyskytují při aplikaci parametrických změn v důchodovém pojištění účinných od 1. 1. 2010 a zjistit možný dopad těchto změn na občany. Pro praktickou část bakalářské práce byl zvolen kvalitativní výzkum, metoda dotazování, technika polořízeného rozhovoru. Celkem bylo vedeno 10 rozhovorů se zaměstnanci důchodového oddělení okresních správ sociálního zabezpečení. Z výzkumu vyplynulo, že hlavní problémy v praktickém provádění důchodového pojištění vyplývají především ze složité a pro občany špatně pochopitelné právní úpravy. Nedostatečná orientace v právní úpravě snižuje schopnost správného rozhodnutí klientů v oblasti jejich důchodových nároků. Účinky parametrických změn v oblasti starobních důchodů a náhradních dob pojištění se budou projevovat postupně a ovlivní důchodové nároky občanů, které vzniknou v budoucnu. S postupným prodlužováním důchodového věku může dojít k nárůstu invalidity a zvýšení nezaměstnanosti u starších občanů. U předčasných starobních důchodů se dopad vyšší redukce procentní výměry při předčasném odchodu do důchodu o více než 720 dnů před dosažením důchodového věku projevil vyšším snížením procentní výměry již u dávek přiznaných po 31. 12. 2009. Výsledky práce mohou posloužit ke zvýšení informovanosti v této oblasti i jako námět k další diskusi o reformě důchodového systému.
Legal Regulation Alterations of the Retirement Pension Insurance since 1 January 2010
Keywords: důchodové pojištění; invalidní důchod; pozůstalostní důchody; starobní důchod; parametrické změny; reforma; retirement pension insurance; disability pension; bereavement benefits; old-age pension; parametric changes; reform