Oslabení role odpočinku v pracovním procesu - Hrobařová, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se zabývá otázkou práce a odpočinku v životě soudobého českého člověka. Zahrnuje vývoj západní Evropy minulých století před a po nástupu průmyslové revoluce až do současné doby charakteristické důrazem na rychlost a zisk. V další části se věnuje vývoji českých zemí ve dvacátém století, jež prošly výraznými dramatickými proměnami odrážejícími se taktéž na poli práce a odpočinku. Změny, které se ve společnosti a na poli pracovního trhu odehrály s nástupem kapitalismu, jsou reflektovány z pozice židovsko-křesťanské tradice a sociálních encyklik vydaných od konce devatenáctého století. Diplomová práce se současně zaměřuje na rizika, jež jsou s nerovnováhou práce a odpočinku spjata, jak na úrovni jednotlivce, tak jeho okolí. Závěrem je mapována aktuální obtížná situace člověka a její možná východiska na úrovni státu, zaměstnavatele, společnosti a jednotlivce samotného.
Weakening the role of relaxation in working process. Discrepancies between work and rest of a person at productive age in the Czech society in the context of development of western Europe - a view of Christian ethics.
Keywords: práce; odpočinek; pracovní trh; kapitalismus; židovsko-křesťanská tradice; rizika nerovnováhy práce a odpočinku; možná východiska; work; rest; labour market; capitalism; Jewish-Christian tradition; the risk of imbalance of work and rest; possible solutions