České Budějovice- město a voda - Nováková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce se zabývá vypracováním charakteristiky města České Budějovice se zaměřením na hydrologické poměry, soužití města s vodou a využívání vodních ploch. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí. Teoretická část vytváří souhrn informací nejprve fyzicko-geografického, poté i socioekonomického charakteru. Následuje podrobný rozbor dvou hlavních toků Vltavy a Malše, které protékají sledovaným územím a kapitola zaměřující se na rybniční soustavu vymezené lokality. Z pohledu historického jsou zmíněny především zásahy samotné přírody do života města v podobě kapitoly zabývající se povodněmi. Druhá, aplikační část, obsahuje historickou analýzu vývoje říčního koryta a vodních ploch na území Českých Budějovic sestavenou na základě porovnání mapových podkladů a informací širší datové řady od počátku 18. st. po současnost. Antropogenní činnost a její vliv na samotné město České Budějovice byla promítnuta do sekce řešící ohrožení vodních ploch, jejíž součástí je případová studie, zabývající se možností řešení těchto hazardů a rizik v krajině. Výstupem závěrečné práce je zároveň vytvoření propagačního materiálu pro využití na ZŠ jako doplňující výukový materiál.
České Budějovice- town and water
Keywords: České Budějovice; vodní plochy; Vltava a Malše; protipovodňová opatření; historická analýza vývoje říčního koryta Vltavy a Malše; České Budějovice; water area; Vltava and Malše; antiflood measure; historical analysis of the evolution of river bed Vltava and Malše