Možnosti ovlivnění posturální stability ve sportovní přípravě judistů - Vacová, Anna (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato práce se zabývá posturální stabilitou ve sportovní přípravě judistů a možnostem, jimiž ji lze ovlivnit. Cílem bakalářské práce bylo zařazení kinezioterapeutické intervence využívající prvky pro zlepšení posturální stability do sportovní přípravy judistů a zhodnocení její efektivity, přičemž dalším cílem bylo měření posturální stability stoje na jedné dolní končetině. Teoretická část shrnuje informace o posturálním systému, posturálních funkcích, centrálním řízení motoriky, judu a popisuje metody, jimiž byla inspirována cvičební jednotka. V praktické části jsou kazuistiky čtyř probandů ze sportovního klubu TJ Sokol Centropen Dačice. Klíčový článek vyšetření na posturografickém přístroji NeuroCom. Součástí práce je ukázka vybraných cviků, jež byly využity během výzkumu. Výsledky vyšetření ukazují, že u těchto mladých judistů dochází k vadnému držení těla a svalovému zkrácení, rovněž nekvalitním posturálním funkcím a neostatečné stabilizační funkci dolní končetiny. Při porovnání vstupního a výstupního vyšetření, které následovalo po ukončení tříměsíčního výzkumu, nedošlo k výraznému rozdílu. Nicméně v určitých aspektech došlo u chlapců ke zlepšení, které mohou souviset se zařazením daných prvků. Tato práce by mohla sloužit jako edukační materiál pro trenéry juda a inspirace pro tvorbu tréninkového plánu.
Possibilities of influencing postural stability in sports training of judokas
Keywords: Posturální systém; posturální stabilita; postura; posturografie; judo; senzomotorická stimulace; Dynamická neuromuskulární stabilizace; Postural system; postural stability; posture; posturography; judo; sensorimotor stimulation; Dynamic neuromuscular stabilization