Fyzioterapie u dětí a mládeže s vadným držením těla a plochonoží - Slavíčková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2009)
Držení těla je obrazem životního postoje. Vadné držení je tedy řečí těla, která nás často jako první varuje před budoucími zdravotními obtížemi. Příčin vzniku vadného držení těla je mnoho. Může to být napřiklad stres, nedostatek pohybu, ale také různé deformity nohou. V této práci jsem si vybrala jako možnou příčinu diagnózu pes planovagus. Pes planovalgus nebo-li noha plochovbočená je jednou z nejčastěji se objevujících diagnóz v ortopedické praxi. A to i přes fakt, že se téměř 99 % dětí rodí se zdravýma nohama. Téměř třetina z těchto dětí přichází do první třídy s nohama různě poškozenýma důsledkem špatného životního stylu. Cílem této práce v teoretické části bylo zpracování aktuálních informací vztahujících se k diagnostickým a terapeutickým postupům u dětí s pes planovalgus. V praktické části jsem se věnovala vypracování kazuistik pacientů s touto diagnózou. V teoretické části je popsáno onemocnění jako takové, jeho klinické projevy, příčiny vzniku a hlavně dopady. Důraz byl kladen na prevenci a předcházení této deformitě a s ní spojených následků. Teoretická část také vysvětluje klíčové pojmy související s touto prací: funkční svalové řetězce, chůze, klenba nohy, noha, pes planovalgus, prevence, rehabilitace. Pro praktickou část bakalářské práce byla použita metoda kvalitativního výzkumu - případová studie. Výzkum byl proveden na rehabilitačním oddělení Okresní nemocnice v Táboře, a. s. Testovaný soubor byl tvořen dvěma probandy s diagnózou ploché nohy s valgozitou paty a vadným držením těla. Ani jeden z probandů neměl diagnostikované neurologické nebo zrakové onemocnění. Cílem výzkumu bylo zjistit vliv pes planovalgus na celkovou posturu těla a možnosti jejího ovlivnění. Výsledky jsou zpracovány formou kazuistik. U pozorovaných pacientů došlo ke zlepšení postury těla, chůzového mechanismu a celkově se zlepšila i funkce nohy. Oba pacienti udávají odstranění bolesti a zlepšení výkonnosti nohou hlavně při sportu. Práce obsahuje návrh efektivní terapie pro léčbu pes planovalgus v dětském věku, což může být přínosné pro fyzioterapeuty pracující s dětskými pacienty. Dále může být práce využita ke vzdělávání studentů vysokých škol zdravotnických oborů, nebo sloužit i jako zdroj informací pro širokou veřejnost.
Physiotherapy in children and youth with poor posture and flat
Keywords: funkční svalové řetězce; chůze; klenba nohy; noha; pes planovalgus; prevence; rehabilitace; functional muscle chains; gait; arch of the foot; foot; pes planovalgus; prevention; rehabilitation