Mortalita plazů na silnicích a její řešení - literární rešerše - Porubská, Nikola (Jihočeská univerzita, 2012)
Vysoká úmrtnost plazů na silnicích je způsobena rychlým rozvojem dopravy a neustálým budováním nové infrastruktury. Následně dochází k izolovanosti populací, což může ohrozit jejich dlouhodobou životaschopnost. Další příčinou úmrtnosti plazů může být rozvoj zemědělství a s tím spojená urbanizace. V této práci je uvedena situace pro několik vybraných druhů hadů na základě dostupných informací a jsou diskutovány negativními vlivy působící na druhy plazů. Také jsou zde navržena opatření pro zmírnění úmrtnosti jedinců na komunikacích a velmi nutná informovanost veřejnosti o tomto problému.
Mortality of reptiles on the road and its solution - a literature review
Keywords: plazi; úmrtnost; komunikace.; reptiles; mortality; roads.