Bioetika ve vztahu k lidskému životu - Juřicová, Tamara (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce je komparační studií zaměřenou na oblast bioetiky a biomedicíny, resp. lékařské etiky. Jejím základním cílem je otázka bioetiky z historického i současného pohledu, a to ve vztahu ke společenským vědám a člověku jako jedinečné a neopakovatelné bytosti. Snaží se tedy najít odpověď na otázku, co se skrývá pod pojmem ''bioetika'', a jaký je její význam pro současnou společnost. Jednotlivé části práce se postupně zabývají vymezením etiky, její podstatou, znaky, problematikou morálky, historickým vývojem bioetiky zabývající se mravními základy lidského života a zdraví, a to z filozofického i teologického pohledu, souvislostmi s lékařskou etikou, kterou můžeme chápat jako její podmnožinu, profesním kodexem lékaře vymezujícím hranice jeho působení a obecně problematikou důstojnosti a odpovědnosti lidského života. Hlavní část práce se zaměřuje na provázanost bioetiky s medicínou, biologií a lidským životem, přičemž se v náznacích dotýká jak problematiky jeho zrodu, tak i zániku. Bioetiku můžeme chápat jako disciplínu, jež v této souvislosti usiluje o nalézání odpovědí na různorodé morální otázky a situace, které vyplývají z pokroku vědy a techniky. Poukazuje na to, jak je možné se za pomoci morálních postojů a prostředků vyrovnat se společenskými změnami. Tento vědecký a technický rozvoj se přitom snaží posuzovat podle toho, jak dalece slouží ku prospěchu člověka a jeho života vůbec. Život jako biologická, teologická a filozofická hodnota je jedinečný, bohužel však pomíjivý fenomén. Před dnešním ''postmoderním'' člověkem nacházejícím se na počátku éry třetího tisíciletí tak vyvstává otázka, jak a za jakých podmínek může překlenout nástrahy každodenního života, a přitom lidsky utvářet svůj individuální a sociální život. Právě proto bych tedy ráda poukázala na nezbytnost přítomnosti bioetiky při řešení této a řady podobných otázek, se kterými se dnes běžně setkáváme. Práce by pak mohla sloužit jako okénko k nahlédnutí do problematiky bioetiky a stát se podnětem pro reflexi čtenářovy vlastní morální orientace.
Bioethics in relation to human live
Keywords: etika; morálka; bioetika a společenské vědy; lékařská etika; důstojnost lidského života; ethics; morality; bioethics and social sciences; medical ethics; dignity in human life