Využití nordic walking po náhradě kyčelního kloubu - Kaslová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím nordic walking po náhradě kyčelního kloubu. Teoretická část je rozdělena do dvou částí. V první části je popsána problematika nordic walking a správná technika chůze nordic walking. Dále jsou v této části popsány i výhody a nevýhody nordic walking a nejčastější chyby při chůzi s holemi. V druhé části je stručně popsána anatomie kyčelního kloubu, koxartróza jako jedna z nejčastějších indikací náhrady kyčelní kloubu a dále jsou zde uvedeny typy náhrad kyčelního kloubu a následná rehabilitace po operaci. Praktická část je zpracována formou kvalitativního výzkumu pomocí kazuistik. Výzkumný soubor tvořili 3 probandi, kteří byli nejvýše 1 rok po náhradě kyčelního kloubu. Při první schůzce jsem u všech probandů vypracovala vstupní kineziologický rozbor, podle kterého jsem je terapeuticky ošetřila a s každým jsem se individuálně naučila metodu nordic walking. Probandi chodili s holemi pravidelně 2 - 3x týdně a současně prováděli cviky, které jsem jim zadala. Po 3 měsících jsem u každého probanda vypracovala výstupní kineziologický rozbor a od každého z nich jsem získala subjektivní hodnocení metody nordic walking. Tato bakalářská práce měla celkem 3 cíle. Prvním cílem bylo popsat problematiku nordic walking a správnou techniku chůze s holemi. Popsat výhody a nevýhody nordic walking bylo dalším cílem práce. Oba tyto cíle jsou naplněny v teoretické časti. Posledním cílem bylo popsat možnosti uplatnění metody nordic walking po náhradě kyčelního kloubu. Výsledky tohoto cíle jsem zjišťovala prostřednictvím výzkumné části, kdy u všech probandů došlo buď ke snížení bolesti operovaného kyčelního kloubu, nebo ke zvětšení rozsahů pohybů a svalové síly v oblasti kyčelního kloubu. Došlo však i k pozitivnímu vlivu na ostatní části těla například snížení bolesti krční páteře. Bakalářská práce může být využita jako edukační materiál pro fyzioterapeuty, kteří chtějí zahrnout metodu nordic walking do léčebné rehabilitace pacientů po náhradě kyčelního kloubu nebo může sloužit jako zdroj informací pro pacienty.
Use of nordic walking after hip joint replacement
Keywords: nordic walking; kyčelní kloub; náhrada kyčelního kloubu; technika nordic walking; chůze s holemi; koxartróza; nordic walking; hip joint; hip joint replacement; nordic walking technique; walking with poles; coxartrosis