Aurelius Augustinus a autenticita - Mácová, Monika (Jihočeská univerzita, 2007)
Předkládaná práce promýšlí autenticitu v Augustinově životě. Autenticitu vnímáme jako rezonanci mezi naším vyhodnocením situace a naším jednáním. Jednotlivými jejími aspekty se zabývá filozofie (M. Heidegger a existencialismus), psychologie (Rogers), filozofie výchovy atd. Augustin základní cíl svého života vidí v hledání moudrosti. Chronologický rozbor Augustinova života (období manicheismu, skepticismu, nového hledání, platonismu a křesťanství) pak odkrývá zda tomuto postoji byl věrný. Pro lepší pochopení Augustinova pojetí autenticity a pravdivosti jsme konfrontovali výsledky našeho pozorování s vybranými reakcemi některý filozofů na jeho dílo a život.
Aurelius Augustinus and Authenticity
Keywords: Aurelius Augustinus; autenticita; pravdivost; hledání filozofie; Augustin Aurelius; authenticity; truthfulness; searching of philosophy