Typologie prostoru v narativních textech - Šlapáková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato diplomová práce se tematicky zaměřuje na narativní kategorii prostoru, jíž se dotýká hned z několika možných úhlů pohledu literárněvědného zájmu. Nejprve se krátce soustřeďuje na popis možných perspektiv, jejichž optikou lze k této kategorii přistupovat, a poté se noří do morfologie díla a hledá různé způsoby zobrazení prostoru v literárním textu. Této problematice je věnována druhá kapitola, jejíž jednotlivé podkapitoly se zabývají komparací možností zobrazení příbuzných narativních kategorií prostoru a času, popisem jako jednou ze základních technik performance prostoru v jazykovém umění a různými metodami jeho prezentace. V neposlední řadě pak nabízejí celkový model struktury fikčního světa narativu, vycházející ze stanovisek literárního teoretika Gabriela Zorana. Ve třetí kapitole se odpoutáváme od vnitřních vztahů, na jejichž principu je prostor v narativních textech uspořádáván, a sledujeme možnosti, které nám nabízí tato kategorie, přistupujeme-li k ní jako k tematicky klíčovému (a tedy i interpretačně relevantnímu) prvku narativu. Definujeme zde pojem téma, archetyp a topoi a danou kategorii dále nahlížíme z hledisek poetiky prostoru (či poetiky míst). Věnujeme se tak několika reprezentantům fikčního světa a jejich podobám a rolím, které v rámci konečné interpretace textu mohou zaujímat. Dosažené poznatky pak v průběhu celé práce aplikujeme na konkrétní díla české literatury, čímž získáváme názornější představu o jinak abstraktních teoretických úvahách a tezích.
Typology of space in narrative texts
Keywords: narativní kategorie prostoru; morfologie; fikční svět; narraative space cathegory; morphology; fiction world