Preventivně výchovná činnost jako nedílná součást komplexního zabezpečování požární ochrany - Ledvinová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2008)
Zpracovávané téma - preventivně výchovná činnost jako nedílná součást komplexního zabezpečování požární ochrany - se zabývá výchovou a vzděláváním občanů s větším důrazem kladeným na děti. Vychází z faktu, že nepřipravenost občanů na nebezpečí, krizové situace a jejich zvládání, je třeba vnímat jako problém veřejného zájmu. Role občanů a formy jejich zapojení se v moderní společnosti postupně zlepšují. Různé živelné pohromy, hromadná neštěstí, které jsou spojené s ohrožením životů, požáry vozů, ale i velké požáry způsobené vlivem suchého podnebí nutí nás všechny k vyhledávání informací, které nám usnadní řešení mimořádných událostí. Historický popis přibližuje vývoj výchovy a přípravy na bezpečnostní hrozby a rizika v českém prostředí od 2. poloviny 19. století do současnosti. Hlavním problémem dnešní doby se ukázalo, že občanská veřejnost se stává pasivní a bere jako samozřejmost včasný příjezd jednotek HZS. Požár potom zastihuje člověka nepřipraveného na jakékoli situace, které mohou vzniknout. V další části diplomové práce je uveden současný stav dané problematiky v ČR. Pro ověření současné situace jsem zpracovala dotazník, ze kterého dále vycházím. Pozitivní na něm bylo, že pokud někdo neznal odpověď na otázky, donutilo ho to k vyhledání a získání informací, protože ho překvapilo, jak na tom se znalostmi z oblasti požární ochrany ve skutečnosti je. Ne všichni k tomuto faktu tak přistoupili, ale pokud tak učinila alespoň polovina dotázaných, považuji to za úspěch. Ukazuje se, že zájem občanů i mládeže o možnosti vzdělávaní a přípravy na krizové situace se odvíjí od uvědomění si potenciálních hrozeb a následného zjištění a pojmenování nedostatků ve vlastních znalostech a dovednostech.
Preventively educational proceeding as an integral part of a complex assurance of a fire protection
Keywords: Branná výchova; dotazník; hasicí přístroj; koncepce; požární prevence; preventivní činnost; svaz dobrovolných hasičů.; national defence education; checklists; fire extinguisher; conception; fire preventiv; fire activities; volunteer fire company.