Vliv rekonstrukcí na hodnotu bytu - Pipková, Denisa (Jihočeská univerzita, 2020)
Úkolem mé diplomové práce bylo porovnat a vyhodnotit úspěšnost reálně provedených rekonstrukcí bytových jader u pěti bytů na sídlišti Na Rybníčku ve městě Humpolec. Pro výpočty jsem použila data získaná od majitelů bytů, které jsem si sháněla již půl roku dopředu. Využila jsem přímou porovnávací metodu, přičemž nabídky podobné mému záměru jsem čerpala z internetových stránek realitních kanceláří a databáze v programu DeltaNEM. Tímto výpočtem jsem se dopracovala k ceně obvyklé. Dále jsem se zaměřila na cenu zjištěnou, dříve nazývanou administrativní. Tu jsem již zjišťovala pomocí programu DeltaNEM. Abych zohlednila analytické opotřebení nemovitostí, poněvadž se nejednalo o novostavby, nýbrž o starší zástavbu budovanou v 70. letech, rozhodla jsem se využít nákladového způsobu, který toto opotřebení ve svých výsledcích zohledňuje. Zde se také jednalo o cenu zjištěnou. Cena obvyklá, ke které jsem dospěla přímým porovnáním, vyšla podle předpokladů nejvyšší, jelikož se zde nezapočítává již zmíněné opotřebení stavby, ale naopak je zde zohledněn vlastní dojem odhadce. Naopak cena zjištěná, ke které jsem se dopracovala nákladovým způsobem, vychází ze stejného důvodu nejmenší.
The impact of reconstructions on the apartment value
Keywords: Nemovitá věc; byt v panelovém domě; rekonstrukce; cena obvyklá; cena zjištěná; opotřebení staveb; realitní databáze; návratnost nákladů; Real estate; apartment in concrete-block buidling; reconstruction; the market value method; the determined value method; depreciation of real estate; real estate database; recovery of the costs