Karel Maria Drahotín Villani. Šlechtic - vlastenec. - Spoustová, Petra (Jihočeská univerzita, 2009)
Ačkoli je dnes Karel Maria Drahotín baron Villani téměř zapomenut, v 19. století se řadil k nejznámějším a nejoblíbenějším osobnostem veřejného života. Především byl populární jako liberální politik, jenž zastával názory Františka Palackého. Villani byl znám též jako básník, přestože jeho poezie nedosahovala příliš vysokých uměleckých kvalit. Jako jeden z prvních ocenil Máchův Máj. Tato práce nepojednává pouze o Villaniho politických názorech a literární tvorbě, ale věnuje se též jeho veřejné činnosti, salonu rodiny Villani a Villaniho odkazu rozvíjenému po jeho smrti.
Karel Maria Drahotín Villani. Nobleman - Patriot.
Keywords: Karel Maria Drahotín Villani; šlechtic; vlastenec; básník; liberální politik; starosta; Karel Maria Drahotín Villani; nobleman; patriot; poet; liberal politican; provost