Životní scénáře recidivistů - Krulišová, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem bakalářské práce bylo zjistit rodinné prostředí recidivistů, zejména vliv jeho funkčnosti či nefunkčnosti na vznik a rozvoj sociálně patologických jevů, v konkrétním případě na vznik kriminality. Dále předmětem zkoumání bylo zjistit, jakou roli v recidivě hrála reakce společnosti na odsouzené a jaké jsou moţnosti recidivistů na začlenění do společnosti. K realizaci praktické části jsem zvolila metodu zakotvené teorie. Podkladem pro zpracování byly rozhovory s recidivisty. Závěrem nutno konstatovat, ţe stanovený cíl práce byl naplněn. Rodina jednoznačně ovlivňuje chování jedince, ke vzniku sociálně patologického chování a tím tedy i recidivy však nedochází výhradně vlivem výchovného prostředí a působení rodiny.
Life scripts of recidivists
Keywords: Rodina; Norma; Deviant; Kriminální chování; Recidiva; Transakční analýza; Family; standard; deviant; criminal behavior; relapse; Transaction Analysis