Setkání témat přírodních věd a teologie při výuce na gymnáziu - Čandová, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce v úvodu představuje klasifikaci různých pojetí vztahu mezi vědou a vírou. Soustředí se na setkávání přírodovědeckých a teologických témat v rámci středoškolské výuky. Shrnuje a teoreticky reflektuje zkušenosti z pedagogické praxe a promýšlí praktické možnosti křesťanské odpovědi na otázky, které v této souvislosti studenti kladou. Témata jsou představena v konkrétní návaznosti na kurikula gymnázia a uspořádána do těchto okruhů: Smrt a dystanázie, Čas a reologie, Deus vere ludens et homo ludens. Uvedeny jsou také konkrétní možnosti zařazení do výuky a příklady z praxe.
Common topics of Science and Theology in high school education
Keywords: Přírodní vědy; teologie; kurikulární dokumenty pro gymnázia; víra; smrt; dystanázie; paliativní péče; kadaverózní transplantace; cyklický a lineární čas; reologie; hra; experiment; nenewtonské kapaliny.; Science; theology; high school curricula; faith; death; dysthanasia; palliative care; cadaverous transplantation; cyclical and linear time; rheology; game; experiment; non-Newtonian fluid.