Francouzské frazeologismy obsahující vlastní jména a jejich české ekvivalenty - Honnerová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Tématem předkládané bakalářské práce jsou francouzská idiomatická spojení, jejichž komponenty jsou vlastní jména. Hlavním cílem práce je navrhnout české překlady pro francouzská idiomatická spojení a vyhodnotit míru jejich ekvivalence. První část práce pojednává na teoretické rovině o frazémech a idiomech. Nejprve je definována základní terminologie a následně jsou popsány hlavní formální a sémantické rysy frazémů a idiomů. Druhá část práce analyzuje vybraný vzorek onomastických idiomů po formální, sémantické a translatologické stránce.
French idioms containing proper nouns and their Czech equivalents
Keywords: frazémy; onomastika; translatologie; idiom; onomastic; translatology