Jiří Olivier Wallis v síti rodinných vztahů - Řezáčová, Monika (Jihočeská univerzita, 2018)
Předkládaná diplomová práce se věnuje především vypovídací hodnotě korespondence raně novověkého šlechtice a válečníka Jiřího Oliviera Wallise s jeho rodinnými příslušníky na konci 17. a v první polovině 18. století. Stranou pozornosti nezůstane ani míra intenzity vztahu mezi jednotlivými aktéry písemné komunikace a současně myšlenkový obraz Jiřího Oliviera v dopisech blízkých příbuzných. V neposlední řadě se práce rovněž zabývá některými antropologickými kategoriemi raně novověké kultury, které se objevily na stránkách dopisů hraběte Wallise a jeho rodinných příslušníků.
George Olivier Wallis in the network of family relationships
Keywords: Jiří Olivier Wallis; rodinná korespondence; 1687-1740; válečnická každodennost; antropologické kategorie; George Olivier Wallis; family correspondence; 1687-1740; warfare everydayness; anthropological categories