Postoje k homosexualitě a jejich souvislosti s osobnostními charakteristikami - Rotterová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá explorací a deskripcí postojů k homosexualitě se zaměřením především na míru homonegativismu a charakteristiky s postoji souvisejícími. Teoretická část popisuje vývoj postojů na našem území i v zahraničí a rozebírá nejčastěji užívané termíny s touto problematikou spojenými. Empirická část této práce má podobu kvantitativního designu. Za užití dotazníkového šetření se snaží popsat rozdíl mezi mírou homonegativity v České republice. Výzkumným vzorkem bylo 1.590 respondentů ve věku od 18 do 56 let. K určení míry homonegativity byl použit dotazník ATLG, na osobností charakteristiky se zaměřil dotazník BFI-2-S, použity byly i doplňují otázky týkající se LGBT+ problematiky. Při porovnávání míry homonegativity u osob mužského a ženského pohlaví byla prokázána rozdílnost. Další testované hypotézy týkající se sociodemografických údajů nebyly potvrzeny. Potvrdila se však rozdílnost napříč skupinami osob, které se přátelí s jedincem/jedinci z LGBT+ a také u osob, které zažily negativní sociální zkušenost s někým z dané minoritní skupiny. Z dotazníku BFI-2-S byla potvrzena korelace mezi mírou homonegativity a jejích dvou dimenzí - extraverze a svědomitosti. Výsledky, stejně jako limity studie a možnost dalšího výzkumu, jsou v práci diskutovány.
Attitudes towards homosexuality and their relations to personality characteristics
Keywords: homosexualita; postoj k homosexualitě; homonegativita; osobnostní charakteristiky; BFI; homosexuality; attitude towards homosexuality; homonegativity; personality characteristics; BFI