Prevence diabetu I. typu a podpora zdraví, edukace diabetiků a pacientů po transplantaci slinivky břišní - Mráz, Marek (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se věnuje osobám s onemocněním diabetes mellitus I. typu a pacientům po transplantaci slinivky břišní. V prvních kapitolách teoretické části se zabývá anatomií slinivky břišní, podstatou onemocnění, jeho léčbou, pozdními komplikacemi, pohybem a výživou spojené s diabetem. Poslední kapitola teoretické části je věnovaná transplantaci slinivky břišní. Praktická část pojednává o významu edukace a vědomostech diabetiků. Zabývá se kvalitou života diabetiků, kteří podstoupili transplantaci slinivky břišní. Porovnává jejich zdravotní a psychický stav při diabetu, před transplantací a po transplantaci slinivky břišní.
Prevention of diabetes I. type and health promotion, education of diabetics and patients after pancreas transplantation
Keywords: diabetes mellitus; diabetik; glykémie; cukrovka; komplikace; transplantace; slinivka břišní; diabetes mellitus; diabetic; glycaemia; diabetes; complications; transplantation; pancreas