Problematika komunikace s pacientem s manipulativním chováním. - Sedlářová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá problematikou úlohy sestry při komunikaci s manipulativním pacientem. Věnuje se správnosti komunikačních přístupů k pacientům s manipulativním chováním v nemocničním prostředí. Tato práce poukazuje na důležité činnosti sestry, na její komunikaci a jednání s těmito pacienty ve svém oboru. Práce poskytuje pohled sestry na činnosti v poskytování péče a komunikaci, ale také i pohled na zkušenosti, potřeby a očekávání pacientů. Teoretická část se zaměřuje na definici komunikace a manipulace, nejčastější způsob využití komunikace v české zdravotnické praxi, zaměřené manipulaci na proces, příčiny, rozpoznání a aplikaci komunikace mezi sestrou a pacientem. Definuje a přibližuje komunikaci, která se nejčastěji pojí s manipulativním chováním pacienta v nemocničním prostředí. Z rozhovorů se sestrami a pacienty vyplynul jejich pohled na manipulaci jako ne obvykle řešitelnou ve zdravotnické praxi, ale přesto velice viditelnou a ovlivnitelnou problematiku, která má velmi veliký psychický dopad na sestry. Z pohledu pacientů se na základě rozhovorů řeší jejich pohled na chování sester a dalšího zdravotnického personálu. Cílem této bakalářské práce bylo zmapovat dovednost sester komunikace s manipulativním pacientem a jaké dovednosti sestry používají při komunikaci s manipulativním pacientem v nemocničním prostředí. Z výzkumného šetření vyplynulo, že sestry pracující v nemocničních oddělení jsou nejvíce zaměstnané pozorností pacientů a snaží se k nim přistupovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí ze všech dotazovaných sester. Kvalitu sester z každého uvedeného oddělení potvrdily znalosti a rozhled dotázaných pacientů hospitalizovaných na lůžkovém oddělení. Dále z výzkumného šetření vyplývá, že se sestry setkávají s různými typy chování, které s manipulací souvisí a pacienti nemají obavy se tímto způsobem projevit. Na základě rozhovorů se sestrami se dozvídáme o individuálním pohledu na manipulaci každé z nich a také díky vykonávání práce na jednotlivých oddělení. Na základě rozhovorů s pacienty se dozvídáme o kvalitní péči sester a také o individuálním přístupu každé z nich.
The problematics of communication with a pacient with manipulative behaviour
Keywords: Komunikace; zdravotní sestra; manipulativní chování; pacient; Communication; nurse; manipulative behaviour; patient