Využití etologie při dojení pomocí robotů - Schestauberová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit základní životní projevy dojnic během celého dne chovaných v systémech s robotickým způsobem získávání mléka. Ve dvou vybraných zemědělských podnicích s chovem dvou plemen skotu (holštýnského a českého strakatého) a s rozdílnými automatickými systémy dojení (Lely, DeLaval) vytvořit datový soubor plemenic. Výsledky byly zpracovány příslušnými statistickými metodami a byly porovnány rozdíly mezi plemeny a typy robotů. Etologická sledování proběhla celkem tři v období roku 2010 a 2011 v ZOD Kluky nedaleko Písku, kde se zabývají chovem holštýnského skotu a používají dojicí robot Lely Astronaut a tři v období v roce 2009 na rodinné farmě Chlumeček nedaleko Křemže, kde chovají český strakatý skot pro produkci mléka a k dojení používají dojicí robot DeLaval. Dojnice holštýnského skotu přijímaly krmivo během všech sledování 3,4 až 3,9 hodin za den a dojnice plemene český strakatý skot 5,6 až 6,3 hodiny za den. Kategorie stání zahrnovalo jak samotné stání, tak i kumulaci stání s jinou činností (stání - pití, stání - močení, stání - kálení, stání - komfortní chování) a dojení v dojicím robotu. Dojnice holštýnského i českého strakatého skotu stály 5,1 hodiny až 5,6 hodin za den. Dojnice holštýnského skotu ležely 14,1 hodiny až 15 hodin za den a dojnice českého strakatého skotu 11,6 hodiny až 12 hodin za den. Pohybu se dojnice holštýnského skotu věnovaly 0,4 hodiny za den a dojnice českého strakatého skotu 0,9 hodiny až 1,1 hodiny za den. Průměrné množství mléka za laktaci bylo u holštýnských dojnic 6701 kg mléka, s množstvím bílkovin 229,694 kg při obsahu 3,375 %. U dojnic českého strakatého skotu bylo 4690 kg mléka, s množstvím bílkovin 159,33 kg. Dojnice plemene holštýnský skot měly průměrnou délku inseminačního intervalu 71,35 dní a průměrnou délku servis periody 120,13 dní. Dojnice plemene ČESTR měly průměrnou délku inseminačního intervalu 130,49 dní a průměrnou délku servis periody 159,97 dní. Zpracování dat bylo provedeno pomocí programu Microsoft Excel a Statistica 10.
Use of ethology with technology of milking robot
Keywords: Skot; etologie; robotické dojení; Cattle; ethology; robotic milking