Struktura úspor českých domácností se zaměřením na investice - Kubal, Vít (Jihočeská univerzita, 2023)
Hlavním cílem této diplomové práce je vyhodnocení struktury úspor českých domácností na základě vypracované analýzy. Vedlejším cílem je návrh opatření pro zlepšení současného stavu. První část práce zmiňuje různé teoretické pohledy na řešenou problematiku. Následně pomocí vlastní analýzy vyhodnocuje míru úspor českých domácností, a především jejich strukturu. Součástí vlastní analýzy jsou také dvě zahraniční studie, které slouží jako podklad pro zkoumání v České republice. V neposlední řadě práce obsahuje dotazníkové šetření, které se zabývá spotřebním chováním respondentů a také jejich znalostmi z oblasti investic. Na základě dotazníkového šetření jsou pomocí statistického testování ověřovány hypotézy, jež si autor práce stanovil na základě výzkumných otázek. Na závěr jsou přehledně shrnuty výsledky vlastní analýzy. Práci autor uzavírá svým návrhem pro zlepšení současného stavu.
Structure of savings of Czech households with a focus on investments
Keywords: úspory; míra úspor; úroková míra; domácnosti; zhodnocení; disponibilní příjmy; savings; savings rate; interest rate; households; appreciation; disposable incomes