Užití počítačů ve výuce matematiky na základní škole - Mácha, Pavel (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá dynamickým matematickým softwarem GeoGebra. V práci je tento program popsán a jsou nabídnuty možnosti jeho využití na základní škole. Konkrétně se práce zabývá konstrukcemi trojúhelníků, goniometrickými funkcemi, soustavami rovnic, úlohami o pohybu a zobrazováním krychle. Ke každému příkladu jsou vytvořené příklady v programu GeoGebra. S vytvořenými příklady je možno nadále pracovat a u většiny měnit jejich hodnoty v zadání pomocí posuvníků. Postup konstrukce každého příkladu je v práci podrobně popsán a žáci si ho mohou podle návodu sestrojit. Všechny vytvořené příklady jsou na přiloženém CD. Vytvořené příklady mohou používat učitelé na ZŠ pro výuku matematiky. V závěru práce jsou uvedeny výhody a nevýhody používání dynamické geometrie a krátké porovnání programů GeoGebra a Cabri.
Use computers by teaching mathematics at elementary school
Keywords: GeoGebra; trojúhelníky; goniometrické funkce; soustava rovnic; slovní úlohy o pohybu; krychle; GeoGebra; triangles; trigonometric functions; system of equations; tasks related to motion; cube