Technická a ekonomická komparace automobilu s elektrickým a spalovacím motorem - Matějka, Jan (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato práce se zaměřuje na porovnání elektrického pohonu a pohonu se spalovacím motorem. Literární přehled přibližuje historii a počátky prvních pokusů o vozidlo na elektrickou energii, které sahají již do poloviny 19. století. Dále jsou zde představeny druhy elektrických motorů, které se v pohonech používají. Velká pozornost je věnována různým druhům akumulátorů a jejich nabíjení. Poslední kapitola teoretické části obsahuje ekologické aspekty provozu a výroby elektrické energie k pohonu elektromobilu. Praktická část práce se zabývá dvěma oblastmi, a to technickou částí, kde jsou porovnávány jízdní vlastnosti, komfort, hluková zátěž a praktičnost vozidel BMW i3 a Renault Clio. Dále ekonomickou částí, která je zaměřena zejména na provozní náklady a výhodnost pořízení testovaných vozidel.
Technical and economic comparison of car with electric and internal combustion engine
Keywords: elektromobil; elektromotor; akumulátory; nabíjení; životní prostředí; electric car; electric motor; accumulators; charging; environment