Analýza pozitivních aspektů životního stylu u studentek Jihočeské univerzity - Švábová, Marie (Jihočeská univerzita, 2015)
V současnosti je velmi diskutovaným tématem životní styl, především zdravý životní styl. Proto se má diplomová práce zabývá právě touto tématikou, a to analýzou pozitivních aspektů životního stylu u studentek JU v Českých Budějovicích. Práce je rozdělena na teoretickou a empirickou část. V teoretické části se zabývám jednotlivými pozitivními aspekty životního stylu (pohybová aktivita, výživa, relaxace a regenerace). V empirické části bylo hlavním cílem porovnat výsledky výzkumu s výsledky jiných výzkumů, zabývající se podobným problémem. Pro kvantitativní výzkum jsem použila metodu dotazníku. Dotazník byl rozdán 500 respondentkám, návratnost byla 73,8%. Stanovila jsem si tři hypotézy: H1: Studentky, které mají kladný vztah k pohybovým aktivitám, absolvují alespoň 3x týdně pohybovou aktivitu. H2: Studentky, které znají zásady zdravé výživy, pravidelně denně snídají. H3: Studentky, které spí denně více než 8 hodin, jsou po probuzení dostatečně vyspalé. Na základě Pearsonova chí-kvadrátu jsem zjišťovala vztah mezi otázkami v hypotézách. Následně jsem tyto výsledky popsala a graficky znázornila pomocí grafů. Hlavní cíl empirické části byl splněn.
Analysis of the positive aspects of the lifestyles of students of the University of South Bohemia.
Keywords: pitný režim; pohybová aktivita; prevence; spánek; výživa; zdravý životní styl; lifestyle; motion activity; nutrition; sleep; prevention; water intake