Druhé bydlení v městské zástavbě: případ zahrádkářské kolonie v Libni - Daňková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem bakalářské práce je zachytit a popsat vývoj a současné trendy v problematice druhého bydlení v České republice, se zvláštním důrazem na šetření rekreačních objektů v Praze v zahrádkářské osadě Libeň. Diplomantka v úvodní části práce charakterizuje typologii rekreačních lokalit, jejich vývoj a současný stav (rozšiřování rekreačních objektů, morfologické typy sídel, situování rekreačních objektů vzhledem k trvalému sídlu). V následné části se diplomantka zaměří na problematiku lokality zahrádkářské kolonie v pražské Libni, která patří k nejstarším v České republice. Práce přiblíží historii lokality i současnou situaci, kdy kolonie kvůli své poloze v blízkosti atraktivních stavebních pozemků (bytový projekt Prague Marina, rezidenční čtvrť DOCK) čelí snahám o likvidaci. Na příkladu libeňské zahrádkářské kolonie diplomantka poukáže na legislativní, vlastnické a místně-správní aspekty fungování zahrádkářské kolonie uprostřed města. Součástí práce bude i kvalitativní sociologické šetření mezi obyvateli kolonie. Toto šetření se bude zaměřovat na otázky motivace pořízení si a následné údržby rekreačního objektu, na sociální strukturu majitelů objektů a na to, jakým způsobem vnímají ohrožení existence zahrádkářské kolonie.
The second living in urban areas: the case of garden colony in Libeň
Keywords: Druhé bydlení; zahrádkářská kolonie; Libeň; sociologický výzkum; second houses; colony garden; Libeň; sociologic research